Do ogólnopolskiego finału konkursu gastronomicznego „Bitwa na drobiowe smaki IV” zakwalifikowali się: Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku.
Uczniowie klasy IV technikum w zawodzie technik żywienia usług gastronomicznych uzyskali kwalifikacje do finału, wygrywając etap warszawskiej bitwy „Walka o puchar”. Przygotowali dania na bazie drobiu: roladki z piersi kurczaka z puree z pietruszki, arancini z sosem żurawinowym i brokułem baby, na przystawkę – tatar z wędzonej piersi z kurczaka. W ścisłym finale zachwycili jury daniem z konkurencji black box i zwyciężyli. Uczniów do konkursu przygotowywała nauczycielka Anna Korzeń.
Bitwa na drobiowe smaki jest ogólnopolskim konkursem kulinarnym adresowanym do uczniów szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Finał zmagan odbędzie się 9 i 10 kwietnia w Warszawie.
Dodaj komentarz