Warsztaty kulinarne z wykorzystaniem lokalnych produktów

„Jednym z zadań Lokalnej Grupy Działania „Lider w EGO” jest promocja lokalnych produktów rozumiana nie tylko jako promocja walorów turystycznych, historycznych ale również dziedzictwo niematerialne, jak chociażby lokalne produkty spożywcze i zwyczaje kulinarne.” – mówi Jarosław Franczuk – Prezes Lokalnej Grupy Działania „Lider w EGO”

 

W dniach 6 i 7 listopada 2023 roku w Jurkach w gm. Świętajno przeprowadzono warsztaty kulinarne dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, produkujących lokalną żywność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich oraz przedstawicieli gmin. Warsztaty połączone były z promocją nowego inkubatora produktu lokalnego, który powstał dzięki dotacji LGD „Lider w EGO” w miejscowości Jurki.

 

 

Warto wyjaśnić co to jest inkubator produktu lokalnego. Inkubator kuchenny, przetwórstwa lokalnego, albo gospodarczy (w różnych krajach funkcjonują różne nazwy) to instytucja wspierająca rolników – małych producentów. W Polsce mamy problem ze sprzedażą żywności lokalnej, tradycyjnej, która przebiega bez kontroli i wymaganych certyfikatów podczas różnego rodzaju imprez. Tę sytuację mają zmienić inkubatory przetwórstwa udostępniające przestrzeń dla drobnych producentów lokalnych. Dzięki wyposażeniu oraz zapewnionym warunkom sanitarnym i weterynaryjnym przetworzone produktu mogą legalnie trafić do konsumentów.

 

 

Inkubator w Jurkach jest jednym z nielicznych w województwie, a nawet w kraju. Został uruchomiony w dawnym budynku gospodarczym położonym przy niefunkcjonującej już szkole. Ideą właścicielki było zachowanie wyglądu zewnętrznego ponad 100-letniego budynku i nadanie mu nowej funkcji.

Warsztaty kulinarne to doskonała okazja do podniesienia umiejętności i nauki nowych technik sztuki kulinarnej oraz możliwość odkrycia autentycznego smaku regionu, w którym się znajdujemy. Lokalne produkty, czy to świeże mięso, ryby, nabiał, czy warzywa i owoce, mają niezwykłą moc przekazywania kultury i tradycji danego miejsca. Ich smak jest niepowtarzalny i często stanowi serce oraz duszę danej kuchni. Lubimy promować i wychwalać to, co w naszym regionie najcenniejsze, dlatego też Stowarzyszenie LGD „Lider w EGO” w ramach projektu własnego „Obserwuj, Naucz się, Zastosuj” zorganizowało w dniach 6-7 listopada dwudniowe warsztaty kulinarne z wykorzystaniem lokalnych produktów w Inkubatorze Przetwórstwa w Jurkach (gmina Świętajno). Inkubator otrzymał dofinansowanie w ramach konkursu LGD (PROW 2014-2020).

Smaki regionu, nieco w wersji fusion, dwudziestu uczestników warsztatów przygotowywało pod okiem Szefa Kuchni Marcina Budynka i zespołu prowadzonej przez niego Akademii Kulinarnej. Były to dwa dni ciężkiej pracy, pełnego zaangażowania, pasji do gotowania i wymiany doświadczeń. W przepisach wykorzystano wiele lokalnych produktów, m.in. gęś owsianą, dynie, zioła, dary lasu i pokrzywy od Pani Emilii, ryby z gospodarstwa Pana Edmunda, sery kozie od Joanny, miód od Szymona, produkty z kooperatywy Inicjatywa Łącznik: jajka wiejskie, sery dojrzewające, chleby, gruszki, kapustę, ziemniaki, masło, oleje.

 

Uczestnicy warsztatów wspólnie przygotowali od podstaw dania przy użyciu najświeższych, sezonowych składników, które dostępne są jesienią. Co ugotowaliśmy? Zaplanowaną wcześniej gęś po staropolsku, rilette z gęsi, krem z dyni, grzybowe kaszotto, pierogi z rybnym farszem, chutney z dyni i jabłka oraz sałatkę jesienną z dyni, ale że w kuchni nic nie może się zmarnować przy okazji powstał m.in. pyszny gęsi smalec, zupa rybna, natomiast białka jajek zagospodarowano do deseru z bezą i gruszką. W pełni wykorzystano potencjał  każdego produktu w myśl stylu gotowania slow food – czyli zwracania uwagi na jakość, świeżość i autentyczność składników. Warsztaty zakończyliśmy wspólnym posiłkiem każdego dnia w trakcie którego omawiane były przepisy a prowadzący zdradzali sekrety zawodowych kucharzy.

 

Warsztaty kulinarne z wykorzystaniem lokalnych produktów mają wiele zalet. Po pierwsze, uczestnicy poznają bogactwo regionu i mają możliwość nauki nowych technik gotowania, które z pewnością będą przydatne zarówno w kuchni domowej, jak i prowadzonych przez uczestników organizacjach i przedsiębiorstwach (np. KGW, agroturystykach, lokalach gastronomicznych). Po drugie, dzięki wspólnemu gotowaniu i jedzeniu posiłków, tworzy się niezwykła atmosfera, która sprzyja nawiązywaniu znajomości i wymianie doświadczeń. Jesteśmy przekonani, że w czasie spotkania urodziło się wiele pomysłów na nowe, wspólne projekty, a także zawiązało się parę przyjaźni. Po trzecie, warsztaty to świetna inicjatywa promująca zrównoważone rolnictwo i świadome spożywanie produktów oraz podnosząca wiedzę o ekologicznym uprawianiu roślin i hodowli zwierząt, a także o znaczeniu lokalnych rynków spożywczych dla gospodarki regionu.

 

Dziękujemy Szefowi Marcinowi Budynkowi za podzielenie się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Była to doskonała okazja do poznania lokalnych producentów, którzy często z pasją i oddaniem dbają o jakość oferowanych produktów. Warsztaty były dla nas nie tylko nauką gotowania, ale również odkrywaniem niezwykłych smaków i zapachów, które tworzą unikalne oblicze naszej kuchni regionalnej.

 

Każdy z uczestników otrzymał z rąk Prezesa LGD „Lider w EGO” Jarosława Franczuka certyfikat udziału w warsztatach potwierdzający nabyte umiejętności.

Możliwość komentowania została wyłączona.

Powiat Ełcki Biblioteki szkolne z dofinansowaniem
Powiat Ełcki otrzymał 28 tysięcy złotych w ramach...
Powiat Ełcki Awans zawody nauczycielki
Ewa Orłowska z Zespołu Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w...
Powiat Ełcki Konkurs wiedzy o HIV i AIDS
Aleksandra Trocka z I Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana...
Powiat Ełcki Uczniowie „Mechaniaka” na stażu w Hiszpani
Uczniowie Zespołu Szkół Mechaniczno-Elektrycznych w Ełku...
Prawa autorskie © dm.elk.pl 2015