Kulinarne skarby jezior będą głównym bohaterem niedzielnego spotkania w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku. Gośćmi będą: kucharz Wojciech Charewicz i aktor Andrzej Grabarczyk.
Wojciech Charewicz opowie o wartościach odżywczych i zdrowotnych ryb słodkowodnych, oraz o tym jak w kuchni postępować z rybami, żeby ich mięso nie traciło na wartości. Przybliży również zasady właściwego odżywiania dzieci, młodzieży, osób dorosłych oraz osób w podeszłym wieku, zwracając uwagę na różne potrzeby organizmu ludzkiego w różnych okresach życia.
Nie zabraknie też pokazu kulinarnego w wykonaniu zaproszonych gości. Gwiazdą tego punktu programu będzie stynka, ryba bardzo ważna w tradycji mazurskiej i domach mazurskich rybaków. Spotkanie zakończy się gotowaniem na ognisku zupy właśnie ze stynki.
W trakcie niedzielnego festynu odbędzie się konkurs kulinarno-turystyczny. Polega on na przyrządzeniu ryby jeziornej z grilla. Uczestnicy będą mieli do dyspozycji świeżą rybę, warzywa i przyprawy. Profesjonalne jury oceni potrawy i wyłoni zwycięzcę konkursu. Najlepsza potrawa zostanie nagrodzona. Organizatorzy zapewniają wszystkie niezbędne produkty. Liczba uczestników konkursu jest ograniczona. Zgłosić się można wypełniają formularz dostępny na stronie internetowej Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku i przesłanie go na adres e.sigiel@cee.elk.pl do piątku 25 sierpnia.
em
Program festynu:
12 – 16:30 – Rajd rowerowy – plener fotograficzny
15 – 16:30 – Marsz Nordic Walking
16.30 – 19 – Miasteczko zabaw dla dzieci
16:30 – 19 – Pokaz kulinarny Wojciecha Charewicza i Andrzeja Grabarczyka
17:30 – 18:30 – Konkurs kulinarno – turystyczny
16:30 – 19 – Bezpłatna wypożyczalnia kajaków