Jak przygotować tapiokę z mlekiem kokosowym, sokiem z wiśni i owocami lychee nadziewanymi limonką orazc chilli con carne z gorzką czekoladą i nachosami, wiedzą już uczestnicy niedzielnej (26 maja) „Podróży ze smakiem”. W kulinarne tajniki na Placu Miejskim w Ełku wprowadził ich Jerzy Nogal, kucharz z programów kulinarnych.
Nie zabrakło również konkursów kulinarnych. W tym roku w szranki stanęło przewie 30 kucharzy amatorów, którzy zaprezentowali dania w dwóch kategoriach: na słodko i na słono. Beza z borówkami w wykonaniu Agnieszki Łojewskiej zwyciężyła w kategorii na słodko. Wśród dań serwowanych na słono bezkonkurencyjne okazały się dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, czyli pierogi z kaszą gryczaną i skwarkami.
Organizatorem „Podróży ze smakiem” był Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Ełku.
em
Galeria