Ryby słodkowodne i sposoby ich przyrządzania będą tematem spotkania, na które zapraszają: Centrum Edukacji Ekologicznej wraz z Ełckim Stowarzyszeniem Ekologicznym. Przed nami kolejna edycja festynu kulinarnego „Frutti di Lago czyli Kulinarne Skarby Jezior”.
W ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku kulinarne skarby jezior zagoszczą w niedzielę 28 sierpnia. Festyn rozpocznie się rajdem rowerowym. Ten potrwa od godz. 12 go do godz 16.30. Od godz. 16 do godz. 20 najmłodsi będą mogli korzystać z miasteczka zabaw. W tym samym czasie dostępna będzie bezpłatna wypożyczalnia kajaków.
O godz. 16.30 rozpocznie się pokaz kulinarny Wojciecha Charewicza, a o godz. 17.30 – konkurs kulinarno-turystyczny. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie na grillu ryby jeziornej. Dania konkursowe oceni profesjonalne jury.
W programie festynu znalazł się również marsz Nordic Walking. Poprowadzą go wykwalifikowani instruktorzy, a rozpocznie się w ogrodzie CEE o godz. 18.30.
rm