Restauracje, bary, zakłady małej gastronomii i przyczepy z jedzeniem na wynos trafiły pod lupę inspektorów z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ełku. Przeprowadzono już blisko 90 kontroli.
Naruszenie wymogów prawa żywnościowego naruszone zostały w 30 z nich. Były to m.in.: brak czystości w pomieszczeniach produkcyjnych, nie wykorzystywanie stanowisk pracy zgodnie z przeznaczeniem, nieprawidłowe chłodzenie wyrobów gotowych, korzystanie z naczyń wielokrotnego użycia przy braku warunków do ich mycia i dezynfekcji, nieprawidłowe przechowywanie naczyń jednorazowego użytku, wykorzystywanie produktów spożywczych po terminie przydatności do spożycia i dacie minimalnej trwałości, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych oraz brak prawidłowego oznaczenia zamrożonych produktów i półproduktów zamrożonych.
W najbardziej rażących przypadkach naruszenia prawa żywnościowego, inspektorzy z ełckiego Sanepidu nałożyli w sumie 26 mandatów karnych na łączną kwotę 5 tys. 100 zł.
rm