Lokale gastronomiczne pod lupą inspektorów sanitarno-epidemiologicznych

Restauracje, bary, zakłady małej gastronomii i przyczepy z jedzeniem na wynos trafiły pod lupę inspektorów z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ełku. Przeprowadzono już blisko 90 kontroli.

Naruszenie wymogów prawa żywnościowego naruszone zostały w 30 z nich. Były to m.in.: brak czystości w pomieszczeniach produkcyjnych, nie wykorzystywanie stanowisk pracy zgodnie z przeznaczeniem, nieprawidłowe chłodzenie wyrobów gotowych, korzystanie z naczyń wielokrotnego użycia przy braku warunków do ich mycia i dezynfekcji, nieprawidłowe przechowywanie naczyń jednorazowego użytku, wykorzystywanie produktów spożywczych po terminie przydatności do spożycia i dacie minimalnej trwałości, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych oraz brak prawidłowego oznaczenia zamrożonych produktów i półproduktów zamrożonych.

W najbardziej rażących przypadkach naruszenia prawa żywnościowego, inspektorzy z ełckiego Sanepidu nałożyli w sumie 26 mandatów karnych na łączną kwotę 5 tys. 100 zł.

rm

Możliwość komentowania została wyłączona.

Powiat Ełcki Biblioteki szkolne z dofinansowaniem
Powiat Ełcki otrzymał 28 tysięcy złotych w ramach...
Powiat Ełcki Awans zawody nauczycielki
Ewa Orłowska z Zespołu Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w...
Powiat Ełcki Konkurs wiedzy o HIV i AIDS
Aleksandra Trocka z I Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana...
Powiat Ełcki Uczniowie „Mechaniaka” na stażu w Hiszpani
Uczniowie Zespołu Szkół Mechaniczno-Elektrycznych w Ełku...
Prawa autorskie © dm.elk.pl 2015