Do 3 czerwca można zgłaszać się do udziału w XII Konkursie o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku. W ramach rywalizacji „Kuchnia Mazurska” konkursowe potrawy należy przygotować z produktów rynku lokalnego. Dania muszą być zgodne z ideą slow food.
W konkursie mogą wziąć udział: właściciele gospodarstw agroturystycznych, osoby reprezentujące hotele i pensjonaty oraz lokale gastronomiczne z terenu powiatów: ełckiego, giżyckiego, grajewskiego, piskiego, gołdapskiego, augustowskiego, oleckiego, łomżyńskiego. Zgłoszenia przyjmowane są do 3 czerwca mailowo na adres: edyta@eck.elk.pl, z załączoną wypełnioną kartą zgłoszenia dostępną na stronie internetowej Ełckiego Centrum Kultury lub osobiście wypełniając formularz w siedzibie ECK w Dziale Promocji i Organizacji.
Kulinarne zmagania restauratorów odbędą się w niedzielę 12 czerwca na Placu Jana Pawła II w Ełku, w godz. 150 – 18. Podczas wydarzenia odbędzie się widowiskowa rywalizacja gotowania na dwóch wielkich patelniach, w których przygotowane zostanie ponad 1000 porcji potrawy do degustacji, a dodatkową atrakcją będzie występ artystyczny.
kk