Lokale gastronomiczne pod lupą inspektorów sanitarno-epidemiologicznych

Restauracje, bary, zakłady małej gastronomii i przyczepy z jedzeniem na wynos trafiły pod lupę inspektorów z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ełku. Przeprowadzono już blisko 90 kontroli.

Naruszenie wymogów prawa żywnościowego naruszone zostały w 30 z nich. Były to m.in.: brak czystości w pomieszczeniach produkcyjnych, nie wykorzystywanie stanowisk pracy zgodnie z przeznaczeniem, nieprawidłowe chłodzenie wyrobów gotowych, korzystanie z naczyń wielokrotnego użycia przy braku warunków do ich mycia i dezynfekcji, nieprawidłowe przechowywanie naczyń jednorazowego użytku, wykorzystywanie produktów spożywczych po terminie przydatności do spożycia i dacie minimalnej trwałości, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych oraz brak prawidłowego oznaczenia zamrożonych produktów i półproduktów zamrożonych.

W najbardziej rażących przypadkach naruszenia prawa żywnościowego, inspektorzy z ełckiego Sanepidu nałożyli w sumie 26 mandatów karnych na łączną kwotę 5 tys. 100 zł.

rm

Możliwość komentowania została wyłączona.

Powiat Ełcki Miasteczko Zawodów 2024
Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół nr 1 im. Jędrzeja...
Powiat Ełcki Powiat Ełcki pomoże Gminie Paczków
Rada Powiatu Ełckiego podjęła uchwałę o przekazaniu 100 000...
Powiat Ełcki Z matematyką za pan brat
Międzynarodowa konferencja matematyków w ramach projektu Erasmus+...
Powiat Ełcki Wnieś swoje uwagi i propozycje
Konsultacje społeczne „Programu Współpracy samorządu...
Prawa autorskie © dm.elk.pl 2015